ΠΟΛΥΠΟΔΑΣ ΜΗΤΡΑΣ

Οι πολύποδες  μαζί με τα ινομυώματα αποτελούν τις πιο συχνές γυναικολογικές παθήσεις. Οι πολύποδες της μήτρας είναι μικρά καλοήθη, στην συντριπτική τους πλειοψηφία, ογκίδια, που μπορούν να εμφανισθούν στην εσωτερική επένδυση της ενδομητρικής κοιλότητας, δηλαδή στο ενδομήτριο (ενδομητρικός πουλύπους) ή στον τράχηλο της μήτρας (τραχηλικός πολύπους).

Οι πολύποδες είναι ορμονοεξαρτώμενοι καθώς η παθογένεσή τους φαίνεται να σχετίζεται με την επίδραση των οιστρογόνων στο ενδομήτριο. Συνήθως εμφανίζεται στο 10% των γυναικών κοντά στα 40-50 χρόνια τους.

Οι πολύποδες της μήτρας μπορεί να έχουν μέγεθος, που κυμαίνεται από λίγα χιλιοστά μέχρι και αρκετά εκατοστά. Αιματώνονται από μικρά αιμοφόρα αγγεία.

Οι πολύποδες μπορεί να έχουν μίσχο (μισχωτοί) ή να έχουν ευρεία βάση (άμισχοι).

Μερικές φορές οι μισχωτοί ενδομητρικοί πολύποδες μπορεί να έχουν τόσο μακρύ μίσχο, ώστε να προβάλλουν μέσα από το τραχηλικό στόμιο στον κόλπο.

Τα συμπτώματα που μπορεί να παρουσιάσει ο πολύποδας ενδομητρίου είναι:

  • Παρατεταμένη έμμηνος ρύση
  • Μεγάλη αιματόρροια κατά την έμμηνο ρύση (μηνορραγία)
  • Αιμορραγία μήτρας ανάμεσα στις περιόδους (μητρορραγία)
  • Αιματόρροια κατά τη λήψη αντισυλληπτικών δισκίων.
  • Δύσοσμα υγρά σε περίπτωση επιμόλυνσης του πολύποδα.
  • Πόνος σε περίπτωση που οι μισχωτοί πολύποδες φτάσουν σε μέγεθος μερικών εκατοστών και προεξέχουν στον κόλπο μέσα από τον τράχηλο της μήτρας
  • Υπογονιμότητα
  • Αιμόρροια σε εμμηνοπαυσιακές γυναίκες

 

Παράγοντες που προκαλούν εμφάνιση ενδομητρικού πολύποδα

Φαίνεται πως οι περί ή μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, ο υψηλός δείκτης μάζας σώματος (παχυσαρκία), η υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση), η λήψη ή η θεραπεία με ορμονικά σκευάσματα υποκατάστασης, η λήψη σκευασμάτων (π.χ Tamoxifen) για θεραπεία κακοήθειας του μαστού αποτελούν προ-διαθεσικούς παράγοντες για εμφάνιση ενδομητρικού πολύποδα.

Οι πολύποδες είναι μορφώματα ορμονοεξαρτώμενα (κυρίως από τα οιστρογόνα) και όλες οι παραπάνω καταστάσεις επηρεάζουν τα επίπεδα των οιστρογόνων στον οργανισμό.

  1. Ενδομητρικοί πολύποδες. Μπορούν να εντοπισθούν με διακολπικό υπερηχογράφημα αλλά και κατά τη διάρκεια μιας υστεροσκόπησης ή θεραπευτικής απόξεσης του ενδοτραχήλου και του ενδομητρίου. Οι δύο αυτές επεμβάσεις δεν είναι μόνο διαγνωστικές, αλλά και θεραπευτικές, αφού παράλληλα αφαιρούνται οι πολύποδες.

 

  1. Τραχηλικοί πολύποδες. Εντοπίζονται με την απλή επισκόπηση του τραχήλου κατά τη διάρκεια μιας τυπικής γυναικολογικής εξέτασης ή λήψης ενός test Παπανικολάου.

Αφαίρεση ενδομητρικού πολύποδα

Η θεραπεία των πολυπόδων του ενδομητρίου είναι πάντα χειρουργική και έγκειται στην αφαίρεσή τους. Η υστεροσκόπηση αποτελεί την πλέον σύγχρονη μέθοδο εκλογής για την αντιμετώπιση των πολυπόδων. Είναι μία ακριβής μέθοδος κατά την οποία ελέγχεται ολόκληρη η κοιλότητα του ενδομητρίου και δίνεται η δυνατότητα στον γιατρό να δει καθαρά τον μίσχο του πολύποδα και να τον αφαιρέσει χωρίς να τραυματίσει το υπόλοιπο ενδομήτριο, ενώ η συμβατική απόξεση του ενδομητρίου είναι ουσιαστικά μία τυφλή μέθοδος η οποία θα αποτύχει στην πλήρη εξαίρεσή των πολυπόδων στο 1/3 των περιπτώσεων.

Αν, λοιπόν, κατά τη διάρκεια της υστεροσκόπησης βρεθεί ενδομητρικός πολύποδας, αυτός αφαιρείται και γίνεται και επιπλέον διαγνωστική απόξεση του ενδομητρίου. Ο πολύποδας και τα ξέσματα στέλνονται για ιστολογική εξέταση ώστε να αποκλειστούν πιθανότητες κακοήθειας, υπερπλαστικού ενδομητρίου (προκαρκινική κατάσταση) ή κακοήθους εξαλλαγής στο μέλλον.

Με την αφαίρεσή τους προλαμβάνεται ο καρκίνος του ενδομητρίου, βελτιώνεται τη γονιμότητα και θεραπεύονται πιθανές ανωμαλίες της περιόδου (αν φυσικά δεν συνυπάρχει κάποιο άλλο πρόβλημα π.χ. ορμονολογικό). Ωστόσο η πιθανότητα κακοήθειας ή εξαλλαγής ενός πολύποδα είναι σπάνια (το ποσοστό κυμαίνεται από 0,5 σε 4.8%).